Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Architectuurroute langs het werk van C.B. van der Tak

Architect Van der Tak (1900-1977) heeft het aanzien van Amersfoort mede bepaald. Wie kent niet het voormalige Gymnasiumgebouw aan de Groen van Prinstererlaan? FASadE heeft een routekaart uitgebracht langs Amersfoortse gebouwen van zijn hand. In zijn stijl is Van der Tak verwant aan het werk van Dudok en Frank Lloyd Wright, maar ook aan de Amsterdamse school. Hoe dichter hij bouwde nabij de historische Amersfoortse binnenstad, hoe traditioneler zijn ontwerpen werden. Veel gebouwen van Van der Tak zijn bewaard gebleven en van sommige is de functie gewijzigd.  Wat niet is veranderd: de bijzondere ruimtelijke kwaliteit van de architectuur. Vier van zijn Amersfoortse werken zijn in 2000 op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Van der Tak is 28 als hij stadsarchitect wordt van Amersfoort. Hij vervult deze functie van 1929 tot 1945. Naast publieke gebouwen ontwerpt hij ook sociale woningbouw. De ambitie en betrokkenheid van de landelijke politiek bij de volkswoningbouw stelt hem teleur. Hij mist daadkracht om de slechte woonomstandigheden voor de zwakke groepen op te lossen. Zwalkend langs verschillende politieke groeperingen sluit hij zich in de oorlogsjaren aan bij de NSB, waarvan hij verbeteringen op dit terrein verwacht. Deze keuze heeft grote gevolgen voor zijn werk. Na de bevrijding wordt Van der Tak uit zijn gemeentelijke functies ontheven. Vanwege zijn lidmaatschap van de NSB en verschillende andere organisaties die de beginselen van het nationaalsocialisme aanhingen, brengt hij enkele jaren in gevangenschap door. Als hij na de oorlog terugkeert naar Amersfoort, gaat hij verder als zelfstandig architect. In de jaren vijftig en zestig ontwerpt hij nog een groot aantal serviceflats.

 Bestel de Van der Tak-route hier 

Naast de routekaart heeft FASadE speciaal voor kinderen in het basisonderwijs De Takketoer: een boekje met opdrachten, waarin op speelse wijze de blik op architectuur wordt scherpgesteld. De architectuurroute kan zo (geheel coronaproof) in gezinsverband worden gefietst. De routekaart (5,-) en Takketoer (€2,50) zijn te verkrijgen door via bovenstaande knop een mail te sturen naar FASadE. Ook zijn ze oa. verkrijgbaar in de museumshops van museum Flehite en het Rietveldpaviljoen en bij de VVV. Meer informatie: info@fasade.nl. 

Het totaalbedrag (incl. € 5,50 verzendkosten) kunt u overmaken naar:

FASadE
NL87INGB0652676340
t.n.v. Amersfoort in C / FASadE

onder vermelding van de desbetreffende routekaart

De Takketoer is een fietsroute, die 1,5 - 2 uur duurt en voert langs 10 gebouwen van Van der Tak. De routekaart geeft in totaal 21 projecten weer van Van der Tak. Als je alle gebouwen wilt bekijken duurt het langer en hangt het af van de route die je daarbij zelf kiest.  

De Van der Tak-routekaart en Takketoer zijn tot stand gekomen door financiële ondersteuning van: kfHeinfonds, gemeente Amersfoort, Prins Bernhard Cultuurfonds, studioWA!, Bouw-en restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij en de vrienden van BOEi. Grafisch ontwerp: Studio Jesse.

                 

 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!